Rasy Szczurów

Wschodnio Afrykański Szczur
(TACHYORYCTES SPLENDENS)


Szczur śniady
(RATTUS RATTUS)
pochodzi z pd.-wsch. Azji, gdzie jest zwierzęciem nadrzewnym; w osiedlach ludzkich zamieszkuje strychy i poddasza; zwykle 2-6 miotów rocznie (ciąża ok. 26 dni), średnio po 6 młodych, które po 6-7 mies. są zdolne do rozrodu; na przeł. XVIII i XIX w. częściowo wyparty przez szczura wędrownego.


Szczur wędrowny
(RATTUS NORVEGICUS)
pochodzi z pn.-wsch. Azji; zamieszkuje gł. piwnice, przewody kanalizacyjne, doskonale pływa; zwykle 3 mioty rocznie (ciąża 22-24 dni), średnio po 7 młodych, które dojrzewają płciowo po 3-4 miesiącach.


Szczur laboratoryjny


SIGMODON HISPIDUS


LOPHIOMYS IMHAUSI


Paskowany szczur trawiasty
(LEMNISCOMYS STRIATUS)


Wielki szczur wodny
(THRYONOMYS SWINDERIANUS)


Szczuro-skoczek
(DIPODOMYS DESERTI)


Kowari
(DASYUROIDES BYRNEI)


Mniejszy szczur kreciasty
(SPALAX LEUCODON)


Nagi szczur
(HETEROCEPHALUS GLABER)


Olbrzymi lysoogoniasty szczur
(UROMYS CAUDIMACULATUS)


Wielki szczur gambijski
(CRICETOMYS GAMBIANUS)


Szczur bagienny
(ORYZOMYS PALUSTRIS)


OENOMYS HYPOXANTHUS


Wodny szczur
(HYDROMYS CHRYSOGASTER)


Szczur drzewny
(NEOTOMA LEPIDA)


Mniejszy "bamboo" szczur
(CANNOMYS BADIUS)


Wiekszy "bamboo" szczur
(RHIZOMYS SUMATRENSIS)


Wielki szczur melagaski
(HYPOGEOMYS ANTIMENA)




Strona główna

Design by Joanne



Banner






Ksiega
Pisz
Ogladaj

Galeria
Mój szczur
Znajome szczury
Wasze szczury

Historia
Gatunki
Odmiany barwne
Wyposażenie klatki
Kupno i oswajanie
Zachowania i zabawy
Rozmnażanie
Starość i choroby
Literatura
Linki
Szczurze strony:
Szczurze forum
Szczurza toplista
Szczurzy serwis
Szczurki01
Szczurki02
Szczurki03
Szczurki04
Szczurki05
Szczurek